This cunted circus never ends

Igår kväll bokade jag och en kär vän en resa till Glasgow. Så vad passar då inte bättre än att skriva om lite musik från just den här staden! Glasgow är en mycket speciell musikstad, det går att dra liknelser till städer som Manchester och Seattle. Det är inte någon huvudstad och inte någon gigantisk stad sett till folkmängd. Däremot så har det vuxit fram ett kulturellt musikliv som är något alldeles extra. Det går utan problem att nämna fem legendariska band som härstammar från just Glasgow, så här kommer några som ligger mig närmast om hjärtat.

Först ut är The Jesus and Mary Chain! Ja vad ska man säga om ett så starkt band? The Jesus and Mary Chain är något alldeles speciellt när det kommer till post-punk. Det började med två bröder från förorten East Kilbridge som fick smyga sig in på spelningar och låtsas vara förband för att få sin musik spelad och hörd. Det tog inte så lång tid innan legenden Alan McGee signade TJaMC på sitt lika legendariska skivbolag Creation Records.

Fina Jesus and Mary ChainFin fin fin

Hur som så borde alla lyssna på deras andra album Darklands. Det här albumet skapar en stämning som är helt underbar. Därför är det nästan ett måste att lyssna genom albumet från början till slut. Känslan av depression, gråa dagar och dysterhet blandas med halvglada melodier och hopp. Tänkte skriva en massiv post-punk -special i framtiden, då jag får tid. Ni som vill ha ett smakprov kan lyssna på TJaMC första album Pyscchocandy.


Belle & Sebastian! Jag antar att de flesta vet vilka Belle & Sebastian är och har hört deras musik innan. Om inte så har ni missat något så otroligt fint. Belle är utan tvekan det absolut största indiebandet som härstammar från Glasgow. Det finns något som jag som vinylsamlare eftertraktar högt. Det är nämligen så att Belle & Sebastian fick spela in sin debutplatta och trycka tusen exemplar av Tigermilk. Det tog dem tre dagar att spela in och de tusen exemplar som trycktes gick åt innan någon hann blinka. Idag får du betala lite mer än 4000:- för en kopia, om du ens hittar någon som vill sälja. Det är lite skrämmande att tänka på hur bra Tigermilk är som debutalbum.

Belle & Sebastian lyckas förmedla så mycket med in musik. Allt fint och fult ryms i deras texter som går att likna med små noveller. I låtarna lär man känna personer och deras liv samt den värld de lever i och musiken kryper verkligen tätt inpå och sätter sig. Det måste vara helt omöjligt för en levande person att inte kunna identifiera sig med någon B&S-låt. Det är så charmigt och fint, så ledsamt och sorgset. Alla måste lyssna!

Sista Glasgow-bandet som jag tänkte skriva om är Arab Strap. Många har säkert lyssnat på Belle & Sebastians underbara platta "The Boy with the Arab Strap" fast lika många har inte lyssnat på Arab Strap. I Glasgow är Arab Strap riktiga legender bland independentscenen. Deras musik är förtjusande post-folk och deras texter är så råa och raka så det ibland känns som att man läser en text av Bukowski. Det finns inte något som andas pretentiöst, det finns inget som inte får sägas. Arab Strap är som ett slag i ansiktet, det går inte att undvika verkligheten.

these people are your friends
this cunted circus never ends
i won't remember anything you say

Det blir inte skrivet om fler band för stunden fast tänkte lista några band från Glasgow som är värda att kolla in:

1990s
Aztec
Camera Obscura
Glasvegas
Franz Ferdinand
Mogwai
Orange Juice
The Pastels
Primal Scream
Simple Minds
The Silencers

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0