Big yellow coat

ioioio

The Mountain Goats är ett lo-fi, folk, indie whatever 'band'. När jag tänker efter så ska man nog inte kalla Mountain Goats för ett band. De flesta låtarna har John Darnielle spelat in själv med sin gitarr på en luffig boom box från wall-mart. Hur som så är John Darnielle otroligt flitig och har släppt otänkbart många kassetter och album sedan han började spela in. De flesta kassetterna är nu omgjorda till album, då jag räknar så har han hunnit släppa 15 album och 15 ep-skivor på 16 år. Nu är det även så att det alltid är nya låtar på varje album. Inte som vissa icke nämnda artister som lyckas släppa vissa låtar otroligt många gånger lite här och där.

Därför är det inte så svårt att förstå att Darnielle lyckas 'hinna' sjunga om nästan allt mellan himmel och jord. Det finns låtar om när man kokar ägg, pirater, Caesar och Lovecraft. Allt är dock inte helt och hållet slumpmässigt. Det finns några röda trådar som följer över flera album och ep-skivor. Ni kan leta efter låtar som börjar med "going to...", "songs for..." och "alpha". Dessa går att finna lite här och där.

Eftersom det finns så många album och på grund av att Mountain Goats är såpass jämna så går det i princip att tipsa om att lyssna på allt! Det finns sällan något som är dåligt eller som inte är värt att lyssna på. På varje album finner man intressanta låtar och vid olika sinneslag, vid olika tillfällen så upptäcker man nya favoriter. Vissa album flyter bara med och underhåller ditt undermedvetna eller placerar en viss stämning.

Hur som så tänkte jag tipsa om några fina album som man kan börja med. Först ut är ett album som ni redan hört lite av här på bloggen. Hade ett mini-inlägg med låten 'The Best Ever Death Metal Band In Denton' som är från ett albumet som heter 'All Hail West Texas'. Darnielle beskriver albumet på omslaget: "fourteen songs about seven people, two houses, a motorcycle, and a locked treatment facility for adolescent boys." Bara den beskrivningen gör att man måste lyssna, otroligt fint! Här är en annan fin låt från All Hail West Texas - 'Source Decay'



'We Shall All Be Healed', tänkte blanda lite mellan gamla, halvnya och det senaste albumet. We shall all be healed, är ett album som är från mitten av 2000-talet. Plattan är inte så värst lo-fi, kanske det första om jag minns rätt. Det är dock ett av de starkaste albumen från Mountain Goats. Albumet skiftar mellan rock-akustiska låtar som 'Palmcorder Yajna', till lugna sorgsna låtar som 'Mole'. Här är sista låten från 'We shall all be healed' - 'Pigs that ran straightaway into the water, triumph of' (skitfin låttitel, fanns dock inte så många låtar från plattan att välja mellan på yt)



Synd är det att det inte finns något klipp på 'Home again garden grove' fast här är liten teaser från den speciella texten;

I can remember when we were in high school
Our dreams were like fugitive warlords
Plotting triumphant returns to the city
Keeping Tec-9's tucked under the floorboards

Now we are practical men of the world
We tether our dreams to the turf
And cruise down these alleys for honey to feed them
Jellyfish riding the surf
Shoving our heads straight into the guts of the stove


Jag håller på att bli lite space-crazy här, det finns så många fina album. Tänkte skriva om det album som är min personliga favorit bland hela diskografin, 'Tallahassee'. Albumet handlar om en man och en hustru som flyttar till Tallahassee för att fly från sig själva och från varandra. Det hela slutar istället med att de dricka sig själva till döds. Albumet är inte genomgående sorgligt och fyllt med misär utan berättar både om topparna och dalarna i ett stormigt förhållande. - 'Southwood Plantation Road':

I've got you,
You've got whatever's left of me to get.
Our conversations are like minefields,
No one's found a safe way through one yet.


Hela albumet är som en perfekt roman där du enbart får läsa vissa delar och låta fantasin fylla i resten. Det finns en speciell känsla av ovanlig, ärlig kärlek och frustration som speglar låtarna på albumet. - 'Game shows touch our lives':

And I handed you a drink of the lovely little thing
On which our survival depends
People say friends don't destroy one another
What do they know about friends?


Sist ska ni få ett smakprov från albumet som hjälper till att knyta ihop allt med det jag har försökt att förmedla. Låten heter 'No Children' och hamnar någonstans mitt i storyn från albumet. Det är en otroligt fin, rolig och bitter låt om kärlek och död.



När allt kommer omkring så är nog 'Tallahassee' det ultimata Mountain Goats -albumet, det är lite dumt att säga så för det är inte värt att avskräcka någon när det finns så otroligt mycket mer som är fint. Sist ska jag tala om den senaste plattan; 'Heretic Pride'. Albumet är bra, det är fint och mysigt. Det håller en jämn känsla som byggs upp av stråkar, piano och en akustisk gitarr. Låtarna blandar verklighet med surrealism på ett mycket fint vis och många låtar kräver lite extra eftertanke. Det finns speciellt två låtar som står ut från resten som extra fina. Den första är "Autoclave":



Den andra låten heter något så fint som "Lovecraft In Brooklyn" och det är exakt vad den handlar om. Paranoia eller riktiga monster i Brooklyn, New York.

Someday somethings coming
From way out beyond the stars
To kill us while we stand here
It will store our brains in mason jar




SÅDÄR!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0